Thursday 15 July 2010

Looduse nurisünnitus vs. Künka kuningas

jäta nüüd, palun, igaveseks meelde, et Sniffi ei tohi äratada. Mitte kunagi. Isegi mitte esmaspäeva hommikul. Muidu on ta terve päeva pahur. Tatsab ringi ja turtsub kõigiga. Eelmine nädal virutas ta Nuuskmõmmikule taignarulliga vastu parema jala säärt, kuna viimane soovitas tal taigent "graatsilisemalt vormida." Nuuskmõmmik lonkab nüüd juba kümnendat päeva, väldib Sniffi kuis ainult saab. Snifil on suhtumisega juba mitmendat aastat probleeme. Tegelikult algas kõik viis aastat tagasi, kui üks rassistist kontrolör ta ühistranspordist välja viskas, ettekäändega, et Sniff olevat nahavärvi järgi Brooklynist pärit ja seetõttu väga suure tõenäolsusega vägivaldne.
Sniff ilmselt ei hinda elu, nagu suur osa inimesi. Ta ei pane tähele neid väikeseid asju, mis tegelikult on olulised. Ta ei kõndind kunagi künka otsa, ega vaadanud sealt alla selle poole, mis tegelikult temale kuulus. Ka mina olin kunagi, kui nahavärv välja arvata, pahur ja torisev Sniff, keda hommikul vara ebameeldivalt äratati. Aga siis kõndisin eemale, künka otsa, vaatain sealt alla, ja nägin, mis tegelikult on väärtuslik.
Kui nüüd kõik tagasi läheb, nii, nagu varem oli, siis luban hoida seda, mis on oluline, luban, et ei torise, ei jonni ja ei virise, ei kiigu ega mölise. Seekord mitte. Tuleks parandada, väidetud fakt, et kõik läheb tagasi selliseks, nagu varem. See pole päriselt tõsi. Suured muutused tulevad, ja isegi, kui need pole just meie kasuks, on õilsa inimese kohus nendega lepitus otsida, ja mitte nutta, kui miski ei meeldi.
Kui veel pole liiga hilja, julgen väita, et lõpuks olen kaineks saanud. Ja seda ilmselt ainult tänu kõikidele Sprottidele, Siilidele, Cookimonsteritele ja muudele tegelastele. Jään neile oma elu võlgu. Seda kõige konkreetsemas ja otsesemas mõttes.

Wednesday 7 July 2010

Tempus fugit

Mida öelda, kui tundub, et üks peatükk elust on justkui otsa lõppenud. Osa sündmusi on viinud eduni ja osa hukatuseni. Sellest hoolimata, põgeneb aeg edasi sinna, kuhu ta meid viia tahab, ning tirib kaasa, et saaksime osa uuest algusest. Võibolla jääb mõni asi siiski veel lahtiseks, kuid see pole enam nii tähtis, kuna kusagilt hingesügavusest rõhub õnnis teadmine, et siiski on veel aega, et parandada needki.
Kui saabub hetk, mil teosed on mängitud, läbikukkumised on kukkutud, kõik tähtis on öeldud ja valed asjad on ütlemata jäetud, võib ehk hetkeks hinge tõmmata, aga ainult selleks, et siis kohe-kohe mõtlema hakata, mida edasi mängida, kuidas läbikukkumisi heastada, ja mida öelda nüüd, kui teadmisi on rohkem ja hing on valgustatud asjade osas, mis pikalt painasid ja öösiti üleval hoidsid. Võibolla ongi enesekindlus see, mis on kuld, hõbedal ja pronksil pole enam vahet, sest kõik, mida edasi tuleb teha, on selle enesekindluse järgi käituda.
Anna meile, Aeg, veel veidi aega, puhata, mõelda hetkeks kainelt, isegi kui kaine oleks tähendab sügavat joovet alkoholist. Kui saame veidi aega, pärast kõiki neid õppetunde, mida kogenud oleme, ehk siis suudame end koguda, välja puhata, et siis jälle jõuliselt uue peatüki poole liikuda. Lubame, et seekord tuleme Sinuga hoolikalt kaasa nii, nagu Sina seda tahad.
Tempus fugit. Need sõnad lasen kunagi graveerida enda hauakivile, sest need sõnad mind ju hauda viivad. Kas pole nii?